10 tips om de meest voorkomende airsoftblessures te voorkomen

 • 2024-07-08 10:18:25

Airsoft is een opwindende activiteit die je helpt fit te blijven en deel uitmaakt van een levendige en ondersteunende gemeenschap. Echter, airsoftwapens zoals airsoft pistolen, airsoft geweren en airsoft snipers, kunnen gevaarlijk zijn en het risico op blessures tijdens het spelen is altijd aanwezig.

De aard van deze sport brengt verschillende blessures met zich mee, waarvan sommige vaker voorkomen dan andere. In dit artikel bespreken we hoe je de meest voorkomende airsoftblessures kunt voorkomen.

We gaan in op de verwondingen die je soms kunt oplopen tijdens een airsoftgevecht en de veiligheidsuitrusting en beschermende kleding die je kunnen helpen om veilig te blijven.

Wat zijn de meest voorkomende airsoftblessures?

Net als bij elke andere sport zijn er bij airsoft specifieke blessures die vaker voorkomen. Voordat we ingaan op het voorkomen van blessures tijdens airsoftgevechten, is het belangrijk om te weten welke soorten blessures je riskeert.

1. Oogletsel

Een van de meest voorkomende soorten verwondingen bij airsoft zijn oogletsels. Het ernstigste letsel dat je kunt oplopen is een directe impact van een airsoft BB op het oog. Hoewel dit zeldzaam is, is het niet onmogelijk. Een ander veelvoorkomend risico op oogletsel is een hoornvliesbeschadiging, veroorzaakt door stof of gruis dat in je oog komt. Airsoftspelers weten als geen ander dat het richten en schieten op het gezicht natuurlijk ten strengste verboden is en hier wordt dan ook zeer streng op gecontroleerd en rekening mee gehouden.

Hoe voorkom je oogletsel bij airsoft?

De meest eenvoudige en effectieve manier om oogletsel te voorkomen, is door een beschermende bril te dragen. Bij De Airsoftwinkel kun je een reeks veiligheidsbrillen kopen. Basisbrillen bieden voldoende bescherming, maar brillen met bandjes die goed vastzitten, werken het beste.
bolle airsoft veiligheidsbril

2. Gezichts- en tandletsel

Gezichts- en tandletsels zijn ook veelvoorkomende verwondingen, meestal veroorzaakt door een directe klap van een BB-kogel. Tandletsel kan variëren van een afgebroken tand tot een uitgeslagen tand. In het geval van een uitgeslagen tand, zoek direct spoedeisende tandheelkundige zorg.

Hoe voorkom je gezichts- en tandletsel bij airsoft?

Om gezichts- of tandletsel te voorkomen, is het raadzaam een volledig gezichtsmasker of een combinatie van masker en helm te dragen. Dit biedt de beste bescherming tegen de meest pijnlijke airsoftblessures.
gezichtsmasker airsoft zwart

3. Huidschaafwonden en blauwe plekken

Huidschaafwonden en blauwe plekken zijn de meest voorkomende verwondingen bij airsoft. BB-geweren schieten kogeltjes af met hoge snelheid, wat pijn veroorzaakt als ze je raken. Deze blessures vereisen zelden medische behandeling en verdwijnen meestal snel na de wedstrijd.

Hoe voorkom je huidschaafwonden en blauwe plekken bij airsoft?

Draag altijd kleding die je huid bedekt, zoals lange mouwen en broeken. Voor betere bescherming kun je investeren in kleding die speciaal is ontworpen voor airsoft.

4. Verstuikingen en verrekkingen

Verstuikingen en verrekkingen kunnen optreden door plotselinge en ruwe bewegingen tijdens een airsoft-wedstrijd. Dit soort verwondingen komen vaak voor in de rug, knieën en enkels.

Hoe voorkom je verstuikingen en verrekkingen bij airsoft?

Draag geschikt schoeisel en zorg voor een goede warming-up voordat je begint.

Hoe blijf je veilig tijdens airsoft?

Nu we de gevaren van airsoft hebben besproken, volgt hier een overzicht van veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen. Airsoft kan een gevaarlijke sport zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je verwondingen voorkomen.

Hier zijn onze 10 beste tips om veilig airsoft te spelen:

 1. Richt je loop alleen op het voorwerp dat je wilt neerschieten.
 2. Zorg dat je wapen ongeladen is als je niet speelt.
 3. Draag altijd oog-, oor- en gezichtsbescherming.
 4. Investeer in tactische kleding.
 5. Vertrouw niet op de veiligheidspal van je wapen.
 6. Wees je altijd bewust van je omgeving.
 7. Neem voorzorgsmaatregelen wanneer je wapen niet goed werkt.
 8. Weet hoe een airsoftgeweer werkt.
 9. Onderhoud je airsoftgeweer goed.
 10. Gebruik altijd BB’s van hoge kwaliteit.

1. Richt je loop alleen op dingen die je wilt neerschieten

Hoewel je misschien niet van plan bent om de trekker over te halen, gebeuren er ongelukken. Richt je wapen nooit op iets dat je niet wilt raken, vooral niet op teamgenoten, andere mensen of jezelf. Kijk nooit in de loop van je wapen als het niet goed afgaat of vastzit.

2. Houd je wapen ongeladen wanneer je niet speelt

Zoals bij elk vuurwapen, moet alle munitie worden verwijderd wanneer het niet actief wordt gebruikt. Zelfs met de veiligheidspal ingeschakeld, is een geladen wapen altijd gevaarlijk. Zorg ervoor dat je munitie veilig opbergt tijdens pauzes in het spel.

3. Draag altijd oog-, oor- en gezichtsbescherming

Minimaliseer het risico op ernstiger verwondingen door de juiste veiligheidsuitrusting te dragen. Anti-condensbrillen met een band om je hoofd en rubberen afdichtingen rond je ogen zijn ideaal. Een hard plastic gezichtsmasker biedt voldoende bescherming tegen tandletsel en schaafwonden aan de onderkant van het gezicht. Overweeg ook een volledige helm voor maximale bescherming.

4. Investeer in tactische kleding

Bescherm je huid tegen huidschaafwonden en blauwe plekken door tactische kleding te dragen. Tactische tops en broeken van sterk ripstopmateriaal met lange mouwen en verstelbare manchetten en zomen zijn een goede keuze. Airsoftlaarzen en -sokken bieden extra bescherming tegen kneuzingen, schaafwonden en verstuikingen. Ook airsoft plate carriers hebben we onlangs uitgebreid beschreven in ons eerdere artkel.
CA 883BN

5. Vertrouw niet op de veiligheidspal van je wapen

Mechanica kunnen falen. Zorg ervoor dat je wapen ongeladen is of goed vastzit wanneer je het niet gebruikt. Dit is vooral belangrijk als je je wapen in een draagriem draagt.

6. Wees je altijd bewust van je omgeving

Zelfs op een schietbaan of veilige airsoftlocatie kunnen dingen snel veranderen. Zorg ervoor dat je weet wat er achter je doelwit zit en waar je doelwit is voordat je je wapen richt.

7. Neem voorzorgsmaatregelen wanneer je wapen niet goed werkt

Kijk nooit in de loop van je wapen na een misfire. Volg een cursus om te leren welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen in het geval van een misfire of vastloper.

8. Weet hoe een airsoftgeweer werkt

Begrijp de interne onderdelen van je wapen om problemen veilig op te lossen. Dit helpt je om jezelf en anderen veilig te houden. Lees ook ons artikel over het verschil tussen Co2 en Green Gas.

9. Onderhoud je wapen goed

Goed onderhoud van je airsoft wapen voorkomt misfires en vastlopers, waardoor je veilig blijft tijdens het spel. Wist je dat je al kwalitatief zeer goede airsoft guns voor onder de 150 euro hebt?

10. Gebruik altijd BB’s van hoge kwaliteit

Gebruik airsoft kogels zoals BB’s van hoge kwaliteit om schade aan je wapen en misfires te voorkomen. Bekijk het complete airoft assortiment bij De Airsoftwinkel.
bbs 040g bls

Blijf veilig!

Hoewel airsoft soms een gevaarlijke sport kan zijn, kan het een extreem leuke en opwindende hobby zijn als je deze basistips volgt om jezelf en andere spelers veilig te houden. Het enige dat je nodig hebt is een kleine investering in veiligheidsuitrusting en kennis om pijn en letsel te besparen. Alle informatie over de vraag of je een vergunning nodig hebt  voor airsoft kun je hier lezen. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten via vraag@deairsoftwinkel.com.

Video met de top 6 gekste en grappigste airsoft “ongelukken”

Bronnen

https://www.quora.com/What-is-the-worst-airsoft-injury-you-have-gotten
https://en.wikipedia.org/wiki/Airsoft